Kertépítés, tervezés, kivitelezés Budapesten
1213 Budapest, Lankás utca 1/B
Hétfő-Szombat: 07:00 - 18:00

Kertépítés, Halásztelek

Egy ikerház régi kertjének átépítésére kaptunk felkérést 2016 Április végén, ahol a bejárat mellé egy új sziklakert kialakítását is kérte a tulajdonos. Tekintettel, hogy használaton kívül volt már egy süllyesztett vízgyűjtő ciszterna, az esővíz elvezetést is ki kellett utólag építeni. A régi öntözőrendszer már elavult volt, és a kert formája is megváltozott, így a régi rendszer helyett egy teljesen új öntözőrendszert alakítottunk ki. A régi kerti világítás nem működött, ennek javítására is bennünket kértek meg. Mivel a tulaj az új kertet minél hamarabb használatba akarta venni, így a füvesítés gyepszőnyegezéssel valósult meg. A füves rész leválasztására LeierPatio térkövet használtunk.

Kertépítés főbb fázisai:

Gyomirtás: a kertépítést megelőzően a régi füves terület gyomirtóval lett kezelve, majd miután kifejtette a hatását, május közepével megkezdhettük a terület megtisztítását, a felső 4-5 cm réteg leszedésével.

Öntözőrendszer, esővíz elvezetés:Az új kertbe egy 4 zónás Hunter öntözőrendszer került kialakításra, a régi vezérlőn kívül az esőérzékelővel együtt mindent kicseréltünk. A szórófejek vízgazdaságos MP Rotator fúvókákat kaptak, így kevesebb körből kiépíthető volt az új rendszer, és nem kellett indokolatlanul egy 6 zónás vezérlőegységet vetetni az ügyféllel, mely jelentősen megemelte volna a költségeket.

A meglévő esővízgyűjtőbe 3 ereszcsatorna lett bevezetve, a két hátsó ereszhez 1 – 1 m3es drénárok került kiépítésre, mivel a ciszterna mérete ezt már nem tette lehetővé így ezeketgeotextíliával béleltük ki, és mosott kulé kaviccsal kerültek feltöltésre.

Kerti világítás: A régi lámpák kiszedésekor azonnal szembetűnt a zárlat oka a nem megfelelő kötés, szigetelés hiánya, és mindezt közvetlenül a földbe sikerült összehoznia annak, aki kiépítette. Régi vezetékeket teljesen lecseréltük, 60 cm mélységbe, lépésálló gégecsővel került lefektetésre. A kötések vízhatlan kötődobozokba kerültek.

Sziklakert: A terasz melletti részhez a régi kertből megmaradt köveket használtuk fel. A telek adottságát és a garázsfelhajtó szintbeli különbségéhez igazítottuk a sziklakert tényleges magasságát. A sziklakertbe is új gombatrágyával kevert föld került, geotextíliával lett lefedve, és erre kerültek a sziklák, a későbbi gyomosodás megelőzése miatt. Növényültetés és a csepegtető rendszer kiépítése után dísz murvával lett beterítve.

Szegélykő: a füves területet LeierPatio térkővel választottuk le. Lerakásával egy időben terítettük el a 13 m3 gombatrágyával kevert termőföldet, kialakítva a végső szintet a gyepszőnyegnek.

Növényültetés, oldalsó részek takarása: A járda melletti részbe egy új virágágyás lett kialakítva, ahol évelők gondoskodnak arról, hogy tavasztól késő őszig folyamatosan virággal örvendeztesse meg a tulajdonosokat. A virágágyásokba és az oldalsó Leylandi Ciprusok alá geotextíliát fektettünk, majd 5-6 cm vastagon kulé kaviccsal töltöttük fel.

Gyepszőnyegezés: a végleges szintezés kialakítása után 145 nm2 vakondhálót helyeztünk el átfedésekkel, az új gyepszőnyeg gyors és sikeres megeredéséhez Bio gyeptrágya lett kijuttatva, és ezután került a 120nm gyepszőnyeg kiterítésre.

A kert teljes kivitelezés 6 munkanap alatt valósult meg. A kert folyamatos fenntartásával is a cégünket bízták meg, az utolsó képek a 2. fűnyírás után készültek.