Füvesíteni kertünket a legegyszerűbb dolog! –gondoljuk a legtöbben, míg különböző buktatók után elmegy a kedvünk és kitartásunk. Füvünk nem nő ki, foltos lesz, vagy a kezdeti gyors növekedés után gyors kiszáradás következik (kiégés), rosszabb esetben helyet cserél a füvünk a gyomokkal.

Napjainkban már hatalmas választék áll rendelkezésünkre a szebbnél szebb, színes dobozokban és különböző kiszerelésekben kapható fűmagkeverékekből. Laikus szemmel, két dolog befolyásolja a vásárlást: csomagolás és az ár. Sajnos ez nem ennyire egyszerű. Kereskedelemben egyre több olyan külföldi termék jelenik meg a piacon, amelyeknek kiváló az eredési erélyük, szép összefüggő gyepfelületet adnak, de nem mindegy, hogy hova szánjuk. Mint az elmúlt időszak kiemelten hosszantartó magas átlaghőmérséklete, a szárazabb időszak, és keményebb teleink nem minden esetben kedveznek a külföldön előállított fűmagoknak.

Természetesen a fűmagok összetétele utal arra, hogy milyen jellegű igénybevételre szánják.

Elsődlegesen el kell döntenünk, hogy használat szerint, milyen jellegű füves területet szeretnénk kialakítani. Csak családi, hobby, illetve dísz jellegű kertet szeretnénk, vagy esetleg háziállattal is kell számolnunk. Utóbbinál meg kell jegyeznem, hogy a kutya és a szép kert nem mindig összeegyeztethető.

Még mielőtt támadások érnének, nekem is van két kutyám, és persze szép kertem is. Hogy lehet ez? Egyszerű, a kutyáknak, méretüknek és mozgási igényeiknek megfelelő kennelt kell készíteni, ahol a kedvükre kitombolhatják magukat, és az elzárt rész így megmaradhat a szép kertnek. Ez persze nem azt jelenti, hogy néha nem lehet átengedni kedvenceinket a kertbe, de kialakításuktól függően célszerű mindezt felügyelet mellett megtenni, hiszen elég hamar nekilátnak a “kertépítésnek”.

Többféle fűmagkeverék közül választhatunk: pázsit, sport, golf, árnyéktűrő, stb., de a kertépítő cégek nagy kiszerelésű,- előre összeállított, vagy saját keverésű fűmagot használnak a legjobb eredmény elérésében, és érthető módon elég nagy titok övezi az összetételt és annak arányát.

Fűmagvetést optimális esetben érdemes tavaszra (április, május), ill. szeptember elejére időzítenünk.

Abban az esetben, ha rendelkezünk öntözőrendszerrel, akkor akár április elejétől egészen szeptember végéig nagy biztonságban nekiállhatunk kertünk füvesítésének.

Fontos a befüvesítendő terület megfelelő előkészítése, gyomirtás (ez történhet vegyszeres úton, vagy bekapálva, berotálva a talajba, de utóbbi csak akkor hatásos, ha a gyomok még csak virágoznak és nem eredtek magba), ha nagyon rossz minőségű a talajunk érdemes termőföldet hozatnunk, és abba elvetni majd a magokat. Ültetés előtt fontos a talaj megfelelő előkészítése, szintezése, hiszen később ennek igen költséges már a kijavítása. Érdemes előre gondolkodnunk, és megkönnyítve a későbbi fáradtságos munkánkat gyepszegélyről gondoskodnunk, amivel nem csak szép formákat alakíthatunk ki, de későbbiekben nem csak a fűkaszát kell majd mellőznünk, de a fű se fog benőni oda, ahova nem szeretnénk. Miután a talajt előkészítettük, utolsó lépésben a felső 1cm-t porhanyósítottuk, megkezdődhet a fűmag kiszórása, ami történhet kézzel, vagy szóró kocsival és a területet keresztben-hosszában vetjük. Végén a vetési irányok szerint lehengereljük, ezáltal a magvak a felszínről mélyebbre süllyednek, így kevésbé fognak gyorsan kiszáradni, és a madaraktól sem kell annyira tartanunk. A fűmag eredését meggyorsíthatjuk gyepstarterrel, amit szintén a hengerezés előtt kell kijuttatni.  Az első 2 hétben 3-5 alkalommal finoman öntözzük, az első fűnyírásra 6-7 cm elérésekor kerülhet sor, és ügyelni kell arra, hogy ne vágjuk vissza nagyon. Sajnos a hagyományos fűmagvetés után több, mint 2 hónap kell, hogy aktívan elkezdhessük igénybe venni és élvezni a szép új zöld gyepfelületünket.

A gyepszőnyegezésnek is hasonló az előkészítési  folyamata, de ott még a gyepszőnyeg terítése előtt is szükséges hengerezni a talajt, és a startert kiszórni. Sajnos már találkoztunk olyan kerttel, amit a megmaradt gyepszőnyegekből raktak össze, ami nem lenne baj, de más termelőtől volt. Így elég lehangoló látványt tud nyújtani, ha 2-3 különböző színű a füvünk.

A gyepszőnyeg egyik legnagyobb előnye a nagy gonddal nevelés, gyommentesség, és gyorsan 1-2 nap alatt összefüggő zöld felület varázsolható belőle, amit 2-3 hét alatt már használatba is vehetünk. Mivel a gyepszőnyeg termesztéskor a fű legoptimálisabb fejlődési körülményeit biztosítják, így csak olyan kertbe javasoljuk, ahol az automata öntözés megoldott.

Fontos, hogy a füvünkről későbbiekben is gondoskodnunk kell, legyen szó füvesítéssel vagy gyepszőnyegezéssel kialakított felületről. A pázsitunknak szüksége van tápanyag utánpótlásra, gyepszellőztetésre, évente min. 1x felülvetésre, és sok-sok öntözésre. Így, ha a fentieket betartjuk, „a szomszéd fűje mindig zöldebb” állítás már a mi füvünkre lesz igaz!