Kertépítés, tervezés, kivitelezés Budapesten
1213 Budapest, Lankás utca 1/B
Hétfő-Szombat: 07:00 - 18:00

Kertépítés, Százhalombatta

Százhalombatta kertvárosi részén lévő önálló ház kertjének az átépítésére kaptunk felkérést 2013tavaszán, ahol a bejárat mellé egy meglévő emelt ágyást is be kellett ültetnünk.  A kert öntözése már automatizálva volt, így ennek csak a bővítését és az oldalsó ágyások miatt kellett átterveznünk.  A kertépítésnél fő kritérium volt, hogy kerti csap melletti 2 idősebb mogyoróbokor megmaradjon, illetve a gázórát rejtsük el. A füves rész leválasztására LeierPatio térkövet használtunk.Füvesítésnél részben a meglévő gyepfelületet újítottuk fel, illetve a kert egyik részén újra füvesítettünk, mivel a terület meg volt süllyedve.

Kertépítés főbb fázisai:

Gyomirtás: a kertépítést megelőzően a régi füves leválasztandó terület gyomirtóval lett kezelve, majd miután kifejtette a hatását, május elejével megkezdhettük a terület megtisztítását, a felső 4-5 cm réteg leszedésével.

Szegélykő: a füves területet LeierPatio térkővel választottuk le, így kialakítva az új ágyások helyét. Lerakásával egy időben történt a szórófejek áthelyezése.

Öntözőrendszer átépítése:Az új kert kialakításához egy újHunter mágnes szelep került beépítésre, szerencsére a Hunter 6 körös öntözőrendszer vezérlőjéből eddig csak 5 kör volt használva, így azt nem kellett cserélni. Tekintettel a hálózati víznyomásra, és hogy az új füves terület összeszűkült, a meglévő köröket pár darab új szórófej beépítésével még bővíthető volt.A füves terület öntözésérő Hunter spray szórófejek gondoskodnak. Az új beépítésre került mágnes szelep a csepegtető rendszert működteti az újonnan kialakított ágyásokban.

Sziklakert: A ház melletti részhez egy nem túl széles sziklakerti sáv lett kialakítva, ügyelve, hogy a kertnek egy ékköve legyen, de ne is legyen túl domináns. A sziklakert egyik része sziklakerti évelőkkel lett beültetve, a másik része a tulaj kérésére tavaszi hagymás virágokkal lett beültetve, melyek elvirágzása után fűszernövényeket termeszthet évközben.

Növényültetés, oldalsó részek takarása:A kerítés melletti leválasztott részbe olyan cserjéket ültettünk, amelyek az évszakoknak megfelelően valamelyik mindig középpontba kerül,virágpompájával ,formájával, télen a formára nyírt örökzöldek, és a somok vesszőinek színessége veszi át a szerepetCorus alba Stolonifera, Cornus alba Sibirica. Hátsó részre örökzöldek kerültek, köztük nagyobb Smaragd tuják kerültek beültetésre, hogy egy nyugodt elszeparált, külső betekintéstől mentes magánterületet tudjunk létesíteni az ügyfeleink részére. A terasz melletti részre a tearózsák kerültek beültetésre, tetvek elleni ökológiai védekezésnek levendula sorral választottuk le a füves résztől. A magas ágyás tőzeggel lett feltöltve, hogy a Rhododendronsp. és aAcerpalmatumDissectum(Japán juhar) ph igényeinek megfelelő ültető közeget hozzunk létre. A meredek rész erózió elleni védelem érdekében Mirtuszlonc fajták kerültek, LoniceranitidaElegant és LoniceranitidaLemonBeauty melyekkel a későbbiekben a folyamatos nyírásnak köszönhetően szép formát lehet kialakítani. A kert legárnyékosabb részére Árnyliliomokat Hostasp. ültettünk. A kert napos részére, ahol a gázóra is található, bambusz Phyllostachysviridiglaucescens és egy pampafű Cortadeirasellona) került beültetésre. Ez utóbbi területet mosott kulé kaviccsal került feltöltésre. A többi terület takarásara Borovi fenyőkérget használtunk és a talajt geotextíliával fedtük le. A fent kiemelt növényeknél természetesen jóval több fajta került beültetésre.

Füvesítés: a végleges szintezés kialakítása után a meglévő gyepfelület egy erősebb gyepszellőztetést kapott, ezután az egész terület felülvetésre került, növekedés és a gyors gyökerezés miatt regenerator gyeptrágya lett kijuttatva.

A kert teljes kivitelezés 8 munkanap alatt valósult meg.