Cikksorozatunk a kertépítés rejtelmeibe vezeti be a szép kertre vágyókat. Szeretnénk bemutatni, hogy egy kis idő és energia ráfordításával házilag is képesek vagyunk elfogadható minőségű kertet létrehozni. Ahogy mindent, ezt is az alapoknál kell elkezdeni.

A növények tápanyagszükséglete és szerepe élettani folyamataiban

A növényeink nem fejlődnek, nincs szép színük és kizárható a károkozók kártétele, akkor egyértelmű, hogy tápanyaghiányban szenvednek. Ilyenkor a legtöbbünknek a 3 betűből álló rövidítés jut azonnal az eszünkbe: NPK. Nem mai találmány, sok jót és rosszat is hallhatunk róla. Persze először is tisztáznunk kell, miből is tevődik össze és mire jó a növényünknek. Ez történhet szerves vagy szervetlen tápanyag utánpótlással.

Makroelemeknek nevezzük azokat a nélkülözhetetlen esszenciális tápelemeket, melyek a legnagyobb arányban fordulnak elő növényeinkben (0,1-6%). Legfontosabbak a makroelemek: N, P, K, mezoelemek: Ca, Mg, S, mikroelemek: Fe, Zn, Cu. Ezek közül a fő tápelemek a N, P, K innen az NPK rövidítés.

Nitrogén (N) a legfontosabb olyan makroelem, amire a növényeinknek szükségük van. Fontos szerepet játszanak a hajtásnövekedésben, termésképzésben és a növényi fehérjék létrehozásában. Nélkülözhetetlen a korai fejlődésben és a vegetatív növekedési szakaszban.
Hiánytünetei: fakó, világoszöld szín (klorózis), idősebb levelek a legérzékenyebbek, legelőszőr ezek kezdenek elsárgulni, megbarnulni és elhalni. Ugyanakkor a túladagolás is káros, hiszen a növényeink megnyúlnak, beárnyékolják az alsóbb részeit, betegségekre fogékonyabb lesz és drasztikusan csökkenti a növény fagyállóságát. A talajok túlzott N-ellátottsága nem kívánt nitrát (NO3-) felhalmozódásához vezet, így a nem megfelelően adagolt nitrogénnek környezetkárosító hatása van.
A foszfor (P) már egy kicsit összetettebb feladatot játszik a növényi életfolyamatokban, szinte minden anyagcsere folyamatban részt vesz, hiánya anyagcserezavart okoz. A foszfornak a vegetatív fejlődésben van nagy szerepe. Fokozza a szárszilárdságot, növeli az ellenálló képességet (vízgazdálkodás, szárazságtűrés). A növények foszfor igényét két ciklusra bonthatjuk. Elsőként a növények kezdeti, intenzív fejlődésében, már csírázáskor, gyökerezésnél, hajtásrendszer megindulásakor létfontosságú a megfelelő foszfor jelenléte. Ezt a szakaszt egy kisebb intenzitású ciklus követi, fontos jelentősége van a virágzás és termésképződésben.
Hiánytünetei: a fehérje-, cukor-, keményítőszintézis lelassul, cellulózképződés felgyorsul.
Foszforhiányos növény relatív nitrogéntúlsúlyba kerül, levele sötétebb színű lesz, gyakran vöröses elszíneződés (antociánosodás) tapasztalható. A gyökérzet fejletlen marad, vékony, rövid szár, romlik a vízháztartás, csökken a tápanyagfelvétel. Foszfor hiánya nagyban késlelteti a virágzást, gyengíti a virágképződést és a terméskötődést.

A kálium (K) elsődleges pozitív hatása a fotoszintézis szerepében van, de jótékony hatása van a növényben történő anyagáramlásban is. Alapvetően meghatározza a sejtek ozmotikus potenciálját, növényi sejtek és szövetek tugorját, befolyásolja a vízgazdálkodást, javítja a vízfelhasználás hatékonyságát. Szerepe van a növények párologtatásában és légzésében, szabályozza a sztómazáró sejtek működését. Serkenti a gyökerek vízfelvételét, csökkenti a párologtatást, fokozza a termésbiztonságot. Betegségekkel szembeni jelentősége, hogy elősegíti a vastagabb epidermisz sejtfalak fejlődését.
Hiánytünetek: a kálium hiány nem okoz azonnali észrevehető tünetet, ez az úgynevezett rejtett éhség jelentős terméscsökkenést okozhat. A klorózis (sárgulás) és a nekrózis (elhalás) a legtöbbször csak később jelentkezik. A hiánytünetek először az idősebb leveleken jelenik meg, betegségekkel szembeni ellenállósága csökken.

A három legfontosabb makroelem mellett megfelelő figyelmet kell fordítanunk a mezo- és mikroelem ellátásra is. Nagyobb gyártók már komplex összetételű műtrágyákat(szervetlen trágya) kínálnak eladásra, amiket hosszú évek szakmai tapasztalataik és laboratóriumi tesztek alapján különböző arányokban állítottak össze, minden fontosabb dísznövény-csoporthoz egyedi tápanyag összetételű, így nagyban megkönnyítik választásunkat.