Lyukas a tófóliám, rengeteg víz eltűnt belőle, mit tegyek? A mostani tartós nagy melegben egyre több ilyen jellegű kérdésekkel fordulnak hozzánk. Ebben a nagy a forróságban az állóvizeink is felmelegednek és párolognak, ami nem feltétlenül jelenti azt, hogy tönkre ment a nehezen megépített tavunk.

Ilyen esetekben elfogadható a hirtelen nagyobb mennyiségű víz eltűnése tavunkból, természetesen ez maximum 5-10 cm jelent, mely nagyban függ a tó mélységétől, felületétől, illetve attól, hogy milyen mértékben van kitéve a tűző napnak. A nagy melegben érdemes jobban odafigyelni a tavunkra, főleg, ha abban halakat is tartunk. Minél fokozottabban éri az erős napsugárzás, annál jobban fel fog melegedni, és eközben robbanásszerűen megjelennek a különböző algafajok. Az alga burjánzásának megelőzésére már különböző típusú termékekkel lehet védekezni, a komolyabb szűrőberendezéssel kiegészített tavak UV lámpa segítségével pusztítják el leghatásosabban az algákat.

Amire feltétlenül érdemes ilyenkor odafigyelnünk, hogy heti rendszerességgel pótoljuk az elpárolgott víz mennyiségét, és érdemes külön levegőztetőről gondoskodnunk, hiszen minél melegebb a tó vize, annál kevesebb az oxigéntartalma. Az elhalt, bomló növényzetet, esetleg elpusztult halakat azonnal vegyük ki, amint van rá lehetőségünk, hogy ezzel se terheljük tovább a tavunk vizét. Továbbá érdemes a tó vizének a megfelelő mozgatására, keringetéséről gondoskodnunk, mivel a mozgásban lévő víz nehezebben algásodik és poshad be. Érdemes ilyenkor oxigéntablettát is használnunk, ami általában 1 tabletta / 500 l oxigénhiányos vízhez szükséges. Egyik ilyen termék, ami már nálunk is bevált, az a JBL Oxylon oxigén-tabletta. Az ára is elfogadható, mivel 12 db-os kiszerelésű és mindössze pár ezer forint.

Amennyiben az Ön elfoglaltsága nem teszi lehetővé, hogy ezzel foglalkozzon, vagy kiépítse a megfelelő gépészeti rendszert a tavához, kérem, forduljon bizalommal kollégáinkhoz!