A tavasz egyben a megújulás jelképe is. Ilyenkor téli álomból felébredő növényeink robbanásszerű változáson esnek át. Szép és egészséges kertünk fenntartásához nekünk is be kell avatkoznunk, hogy növényeink egészségesek legyenek és a legjobb formájukat hozzák elő.

Ilyenkor több mindenre oda kell figyelnünk. A mostani időjárási viszonytagságok elég sok nyomot hagytak a téli álomból felébredő növényeinken. Érdemes átnézni a dísz és gyümölcsfáinkat, cserjéinket, kisebb fagyások, vagy a hó súlya alatt letörhetett néhány ág. 4 fok, vagy a feletti hőmérsékleten és száraz időben már biztonságosan elkezdhetjük a metszést.

 

Érdemes első lépésben a tavaszi nagytakarítást a lomblevelek és a télen lehullott gallyak összeszedésével kezdeni, mert így külön tudjuk kezelni a gyorsan lebomló komposztálható növényi részeket. Kertünkben az öreg és menthetetlen fákat, cserjéket is ilyenkor érdemes kivágni, így a felesleges lombtömeg nem okoz többletmunkát, illetve a szabadgyökerű fák ültetését is még rügyfakadás előtt kell elvégeznünk.

Az alakító metszés során vágjuk vissza a nemkívánatos irányba növő ágakat, vesszőket, hajtásokat. Ilyenkor érdemes elvégezni a nagyobb, drasztikusabb beavatkozásokat is, mint az ifjító metszést. Gyümölcsfáinkat a jobb terméshozam érdekében évente kell metszeni.

A tavaszi virágzó cserjéinket csak elvirágzás után metsszük! Ilyenek például az aranyeső, viráglonc, boglárkacserje.

A levendula és a pimpó metszésénél óvatosan kell eljárnunk, levéltelen öreg ágrészekig nem lehet visszavágni, mert megsínyli.

Mivel egy parkosított szép kertben nem csak fás szárú növények találhatóak, így ne feledkezzünk meg a különböző fűfélék, nádak visszavágásáról sem!

 

Ezután még a virágzás előtt érdemes lemosó permetezéssel is védekeznünk, hiszen ahogy a növényeink, úgy a rovarok is kezdenek éledezni és ilyenkor már hatásosan tudunk ellenük védekezni.

Sokakban megfordul ennek káros hatásai a természetre, de napjainkban már rengeteg hatásos bio permetszer létezik! Ilyen például a régi jól bevált bordói lé és a mészkénlé, ezek használata engedélyezett a bio termesztésekben is. Hosszú távú megelőző védekezésképpen érdemes ilyenkor már beszerezni a feromonosszínes, ragacsos rovar csapdákat, amelyek ellenállhatatlanul vonzzák a gyümölcsmolyokat és a tetveket.

 

Cserjék kitisztítása és a fák metszése után érdemes a tápanyag utánpótlásról is gondoskodnunk.

Ilyenkor még van lehetőségünk az elfelejtett virághagymák kiültetésére, igaz, hogy nem akkor fog virágozni amikor a legtöbb kertben, de legyünk türelemmel, megfelelően kezelt és tárolt virághagymáink nagyon szép virágokkal fognak bennünket kárpótolni!

Azokon a helyeken ahol már mulcsozással védekeztünk a gyomok ellen, érdemes ezeket felülszórni friss mulccsal, így tudunk gondoskodni a megfelelő rétegvastagságról a gyomok elfojtása végett (minimális vastágság: 4-5 cm), és nem utolsó sorban kertünk optikai hatását is tudjuk növelni.

 

Amikor már megszűnnek a talaj menti fagyok, a téliesített csapokat, öntözőrendszereket ki kell nyitnunk. Érdemes ilyenkor mindent átvizsgálni: csapok nem csöpögnek, öntözőrendszer megfelelően működik, fejeket kell-e állítani vagy tisztítani, csepegtető csöveket kell-e cserélni?